Logistické zajištění humanitární pomoci pro postižené obyvatelstvo - Hejdánková, Petra (Jihočeská univerzita, 2012)
Logistické zajištění humanitární pomoci pro postižené obyvatelstvo je téma mé bakalářské práce, ve které se snažím sjednotit a přiblížit pojem humanitární pomoc jako takovou, vnímanou běžným občanem a dále pak lidmi pracujícími v integrovaném záchranném systému či veřejné správě. Humanitární pomoc (v britském prostředí možná trochu výstižněji nazývaná jako pomoc krizová) zahrnuje aktivity, které představují bezprostřední reakci na humanitární krizi. Ta se obecně popisuje jako ?situace, ve které jsou běžné prostředky lidí, které jim garantují důstojný život, narušeny v důsledku přírodní katastrofy nebo lidmi zaviněné krize?. Humanitární pomoc a obnova je obvykle krátkodobá. Reaguje na momentální krizi a je poskytována jen po dobu, dokud postižená země či oblast není schopna z větší části fungovat samostatně. Humanitární pomoc řeší otázky přežití, zdraví, přístřeší, přísunu potravin, zajištění základní hygieny, krizové psychologické pomoci, péče o děti a provizorní obnovy školství. Programy humanitární pomoci a obnovy často za účelem rychlé pomoci používají co nejjednodušších, často dočasných a provizorních řešení. Má hypotéza se opírá o skutečnost, zdali je její zajištění dobře organizované a dostatečné. Zhodnocením dostupné literatury, řízenými rozhovory s lidmi zabývajících se mimořádnými událostmi a krizovým řízením, dále pak zjištěním situace v sousedních zemích jsem nabyla dojmu, který vystihuje, že logistické zajištění humanitární pomoci je dobře organizované, dostatečné a v rámci spolupráce při poskytování humanitární pomoci do zahraničí i na vysoké úrovni.
Logistic support of humanitarian assistance to affected populations.
Keywords: Armáda České republiky; Evropská unie a evropská komise pro humanitární pomoc; Hospodářská opatření pro krizové stavy; Humanitární pomoc; Legislativa; Logistika; Správa státních hmotných rezerv; Urban search and rescue; zásoby pro humanitární pomoc; Army of the Czech Republic; European Union and European Commission's Humanitarian Aid; Economic measures for crisis situations; Humanitarian Aid; Legislation; Logistics; State Material Reserves Administration; Urban search and rescue; Stocks for humanitarian aid