Využití volného času seniorů v domovech pro seniory po změně legislativy - Kroupová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2008)
Stárnutí populace se stává celosvětovým problémem jednadvacátého století. Ve stáří dochází ke změnám ve fyzické, psychické i sociální sféře. Představa úspěšného stárnutí je zaměřena především na zlepšování kvality života a adaptaci ve stáří. Značný důraz je kladen na udržení aktivity lidí ve vysokém věku. Využití volného času má velký vliv na psychiku i fyzickou kondici seniora. Tuto dobu mohou senioři využívat různým způsobem, ať již vlastní činností nebo využíváním volnočasových aktivit nabízených v domovech pro seniory. Od ledna roku 2007 je v platnosti zákon o sociálních službách, který upravuje především celkové pojetí a podmínky poskytování sociálních služeb. Změny vyplývající ze zákona se mimo jiné týkají i domovů pro seniory, jejich uživatelů i poskytovatelů. V teoretické části jsem se zaměřila na problematiku související se stárnutím a stářím, dále na volný čas seniorů a jejich aktivity a také jsem se snažila nastínit problematiku související se zákonem o sociálních službách. Cílem výzkumu bylo zjistit, zda změny v rámci nové legislativy ovlivnily volnočasové aktivity v domovech pro seniory. K tomuto cíly byla stanovena hypotéza, že změny v legislativě (zákon č. 108/2006 Sb.) neovlivnily trávení volného časů seniorů v domovech pro seniory. Ke zpracování praktické části práce byl použit kvantitativní výzkum - metoda dotazování, technika řízeného rozhovoru se seniory ve vybraných domovech pro seniory a dále byla jako pomocná metoda použita analýza dokumentů, technika sekundární analýza dat. Podmínkou pro řízené rozhovory bylo, aby senioři byli klienty daného domova, měli zachovány kognitivní funkce a byli ochotni odpovídat. Rozhovory byly anonymní a obsahovaly 21 otázek. Z výzkumu jsem zjistila, že respondenti po zavedení zákona o sociálních službách nepociťují změnu v trávení volného času ani v poskytování volnočasových aktivit nabízených v domovech pro seniory. Domnívám se, že hypotéza byla výzkumem potvrzena. Dle mého názoru by mohla být bakalářská práce využita k informovanosti veřejnosti o způsobu trávení volného času seniorů v domovech pro seniory.
The Seniors´ Leisure Time Using in Old People´s Homes after the Legislation Change
Keywords: aktivizace seniorů; domov pro seniory; stárnutí; stáří; volný čas; zákon o sociálních službách; activation of seniors; homes for seniors; ageing process; old age; leisure time; Act on Social Services