Algoritmus zobrazovacích metod při podezření na onemocnění páteřního kanálu a s ním související terapeutické možnosti v radiologii - Novotná, Martina (Jihočeská univerzita, 2012)
Onemocnění páteřního kanálu je v současné době onemocněním se stoupající incidencí. Až 60% pacientů, přicházejících v ČR k lékaři, udává "bolest v zádech". Vedle poúrazových komplikací a vrozených vývojových vad k tomu přispívá i nezdravý životní styl dnešní populace. S onemocněním páteřního kanálu způsobené nadváhou, nedostatkem pohybu nebo naopak přemírou nevhodného pohybu, se dnes můžeme setkat již u dětí a mladistvých. U dospělých pacientů se zase setkáváme s potížemi způsobenými těžkou fyzickou námahou nebo naopak sedavým zaměstnáním. V posledních letech také stoupá počet úrazů, které si lidé způsobují při dopravních nehodách či adrenalinových sportech. Toto onemocnění velmi zhoršuje kvalitu života, protože je doprovázeno nepříjemnými bolestmi a omezeními. Vertebrogenní poruchy jsou jedním z největších sociálně ekonomických problémů současné civilizace, protože bývají častou příčinou pracovní neschopnosti a následně i invalidity ekonomicky aktivních lidí. Teoretická část mé bakalářské práce se zabývá v krátkosti anatomií, funkcí a onemocněními páteřního kanálu. Dále popisuji principy jednotlivých zobrazovacích metod, používaných k diagnostice onemocnění páteřního kanálu. V praktické části mé práce se zabývám popisem přístrojového vybavení, a jednotlivých zobrazovacích a terapeutických metod, dostupných v současné době. Hlavním úkolem této práce je potvrzení či vyvrácení hypotézy, že ke stanovení diagnózy onemocnění páteřního kanálu je zapotřebí provést více zobrazovacích modalit. Zpracováním statistických dat z oddělení RDO Nemocnice Písek, a.s., pomocí výpočtů, vytvořením tabulek a grafů, se mi podařilo hypotézu prokázat.
Imaging algorithm for suspected spinal canal disease and related therapeutic possibilities in radiology
Keywords: Algoritmus vyšetření; CT páteře; MR páteře; Páteřní kanál; Rentgen páteře; Testing algorithm; CT of the spine; MR of the spine; Spinal canal; X-ray of the spine