Motýli tam nežili? Paměť holocaustu - Patáková, Sabina (Jihočeská univerzita, 2009)
Účelem předkládané diplomové práce je srovnání šesti memoárů, pojednávajících o fenoménu zvaném holocaust z hlediska několika vybraných témat, a analýza subjektivního postoje jedinců k nim. Pozornost jsem zaměřila na nejvýznamnější texty této problematiky, které byly publikovány v poslední době. Východiskem diplomové práce se převážně stala kniha Tzvetana Todorova V mezní situaci.
Didn´t butterflies live there? Memory of the holocaust
Keywords: memoárová literatura; holocaust; paměť; mezní situace; židovství; antisemitismus; spojení prvků komiky a holocaustu; svědectví v obrazech; memoirs; holocaust; memory; facing the extreme; Judaism; anti-Semitic; "comic relief" in connection to the holocaust topic; witness in picture