Posouzení cenového vývoje drůbežího masa ve vybraných státech EU - Niebauerová, Petra (Jihočeská univerzita, 2015)
Hlavním cílem práce je popis cen kuřecího masa ve vybraných státech EU v období let 2003 - 2013. První část práce je zaměřena na teoretické znalosti - definice ceny, metody stanovení ceny, faktory ovlivňující cenu, elasticita poptávky, legislativa a společná zemědělská politika. Následuje metodologie. V této části jsou potřebné techniky a vzorce pro splnění cílů výzkumu. Praktická část je pak ta nejdůležitější z celé práce. Je zde popsán vývoj ceny kuřecího masa ve vybraných státech v období let 2003-2013. Následuje test na existenci čtvrtletní sezónnosti a závislosti cen na důchodu. Práce obsahuje také výpočet elasticity poptávky a prognózu cen do roku 2016. V závěru jsou shrnuty všechny výsledky z praktické části.
The assessment of price developments of poultry meat in selected EU countries
Keywords: cena; kuře; sezónnost; závislost cen na důchodu; koeficient elasticity; prognóza cen; price; chicken; seasonal fluctuation; dependence prices on retirement; coefficient of elasticity; predicts the price