Socializace dětí a mladistvých v pěstounských rodinách neziskové společnosti Sdružení pěstounských rodin v Plzni - Knorová, Vanda (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá problematikou socializace dětí a mladistvých v pěstounských rodinách neziskové organizace Sdružení pěstounských rodin v Plzni. Orientuje se na socializaci dětí a mladistvých v pěstounských rodinách, jako na základní atribut této péče, který se rozhodujícím způsobem podílí na nejen bezprostřední výchově dítěte, ale i na vytváření minimálně základních předpokladů pro jeho zapojení do života. V první kapitole je charakterizována rodina z hlediska jejích základních funkcí. Zároveň je zde stručné seznámení s problematikou ohrožených dětí. Druhá kapitola orientovaná na socializaci dítěte v náhradní rodinné péči, uvádí nejen její jednotlivé formy, ale i právní rámec, neboť o této formě rozhoduje výhradně soud. Zároveň uvádí názory odborníků na možnosti a úskalí socializace v náhradní rodinné péči, včetně jednotlivých fází tohoto procesu. Třetí kapitola pojednává o socializaci dětí v pěstounské péči z hlediska neziskové organizace Sdružení pěstounských rodin v Plzni, která pěstounům poskytuje metodickou, organizační a odbornou podporu. Teoretická tvrzení i praktické zkušenosti dokumentuje analýza tří pěstounských rodin, založená jak na faktografických údajích (ekonomických, rodinných a sociálních), tak i na rozhovorech s pěstouny. Ačkoli pěstouni byli vybráni náhodně, ukazují příklady jak na různý průběh socializace dětí v rodinách, tak i do určité míry na rozdíly ve vztahu mezi pěstounem a neziskovou organizací.
Sociological development of children and youth in Foster Care of non-profit Association of Foster Parents in town of Plzen
Keywords: náhradní rodinná péče; pěstounská péče; socializace dětí a mladistvých v pěstounské péči; nezisková organizace Sdružení pěstounských rodin v Plzni; Secondary family care; Foster Care; Sociological development of children and youth in care of non-profit Association of Foster Parents in town of Plzen