Současné využití zrnin a olejnin pro krmení hospodářských zvířat - Jura, Dominik (Jihočeská univerzita, 2019)
Obiloviny jsou významným zdrojem dusíkatých látek a energie ve formě škrobu. Obsahují v menší míře také antinutriční látky, jako alkylresorcinoly, neškrobnaté sacharidy, kyselinu fytovou a další. Pro krmení hospodářských zvířat, se zpracovávají a upravují zejména extrudací, lisováním, sušením a dalšími způsoby. Luskoviny jsou zdrojem dusíkatých látek. Jsou hojně využívány, jak pro tvrdá, zralá semena, tak pro sklizeň zelené hmoty. Často mohou plnohodnotně nahradit olejniny v krmných směsích a jsou nezbytnou složkou krmných směsí. Olejniny jsou cennou komponentou krmných směsí. Vyznačují se především vysokým obsahem tuku. Odpadem průmyslového zpracování olejnatých semen vznikají výlisky, nebo extrahované šroty, které jsou hojně využívány jako složky krmných směsí. Tyto komponenty mají, vedle vysokého obsahu tuku, i vysoký obsah bílkovin.
Current use of grain and oil crops for feeding of farm animals
Keywords: Obiloviny; luskoviny; olejniny; extrudace; lisování; tuk; bílkoviny.; Cereals; legumes; oilseeds; extrusion; pressing; fat; protein