Generálové, kteří pohřbili republiku. Popis krize a zániku římské republiky na základě rozboru kariér významných římských politiků v 1. století př. n. l. - Cisarik, Stanislav (Jihočeská univerzita, 2018)
Překládaná práce se věnuje kariérám a životním osudům těch římských politiků a generálů, kteří měli aktivní podíl na občanských válkách v závěru republiky a kteří přispěli k postupnému rozkladu republikánského zřízení. Jádrem práce je osvětlení jejich pohnutek, popis jejich kroků a úvaha nad legitimitou moci, které dosáhli. Práce sleduje vývoj událostí od občanské války mezi Sullou a Mariem v roce 88 př. n. l. až po poslední občanskou válku republiky, která kulminovala bitvou u Actia v roce 31 př. n. l.
Generals who buried the republic. Description of the crisis and the demise of the Roman Republic on the basis of an analysis of the careers of signicificant Roman politicians in the 1st century BC
Keywords: římská republika; krize; generálové; Roman Republic; crisis; generals