Genetická struktura populací lipana podhorního (Thymallus thymallus) v rybářsky obhospodařovaných řekách České republiky - Hucková, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2015)
Populace sladkovodní ryby Thymallus thymallus jsou výrazně ovlivněné intenzivním rybářským obhospodařováním řek ve střední Evropě. Tyto aktivity zapříčiňují umělý genetický drift mezi populacemi z geograficky izolovaných hydrologických celků. Genetická struktura 369 jedinců T. thymallus z 21 populací ze tří povodí České republiky byla studována na základě analýzy markerů mtDNA (kontrolní oblast) i jaderné DNA (7 mikrosatelitních lokusů)a výsledky byly porovnány s obdobnými studiemi z Evropy.
Genetic structure of European grayling (Thymallus thymallus) populations in the Czech rivers affected by fishery management
Keywords: Thymallus thymallus; lipan podhorní; populační genetika; genetická struktura; sladkovodní ryby; Thymallus thymallus; European grayling; genetics of populations; genetic structure; freshwater fish