Druhá světová válka ve vybraných dílech fantasy literatury pro děti a mládež - Štecherová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2012)
Předmětem této diplomové práce je vzájemný vztah reality a fantasy žánru. Snažíme se v tomto poměrně málo prozkoumaném tématu poznamenaném několika vlnami čtenářského zájmu najít nový pohled na hranice žánru fantasy. V první části práce vycházíme z historického kontextu ? rozšiřování fantastických příběhů v lidové pohádce, eposu, pověsti jako literárních útvarech, v nichž byla mytologie určena původně dospělým čtenářům a posluchačům. Dále shrnujeme obecné poznatky o autorech českých a zahraničníc píšících fantasy literaturu pro děti a mládež. Seznámíme se s autory fantasy knih, které jsme si vybrali pro bližší rozbor. V neposlední řadě shrneme klíčová fakta týkající se druhé světové války v souvislosti s hlavním tématem práce. Tím je komparace fantasy knih Pán prstenů, Letopisy Narnie a Harry Potter a analýza vzájemné korelace zmíněných literárních textů s prvky reality, v daném případě s reálnými motivy spjatými s druhou světovou válkou.
Word war in selected chapter fantasy literature for children and young people