Volební systémy a matematika - Matiko, Natalija (Jihočeská univerzita, 2016)
V úvodní části své bakalářské práce se zaměřím na definování pojmu volebního systému. Popíši jeho základní dělení a klasifikace. Další část věnuji kvantitativnímu výzkumu účinku volebních systémů za pomocí Duvergerovské agendy a proporcionality. V poslední části vytvořím pracovní list. Poukážu na změnu počtu mandátů při užití jiného volebního dělitele než je v ČR běžné. Budu pracovat s výsledky voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, které proběhly v roce 2013.
Electoral systems and mathematics
Keywords: volební systémy; Duvergerovké agendy; proporcionalita; volební dělitelé; volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR; the concept of the electoral system; Duvergian Agenda; proportionality; the results of the elections to the Chamber of Deputies Czech Republic