Redcord na vozíku - Mendlová, Olga (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce pojednává o závěsném systému lan a popruhů Redcord. Redcord pomáhá fyzioterapeutovi jako jeho třetí ruka. Redcord má široké použití. Cílem práce je vytvoření a ověření cvičebních jednotek v Redcordu pro osoby se zdravotním postižením na vozíku v Rehabilitačním ústavu Kladruby. Tento cíl práce se podařilo zrealizovat a skupinové cvičení v Redcordu bylo zavedeno mezi procedury rehabilitačního programu. Práce se dále zabývá hodnocením efektivity cvičení v Redcordu, posouzením různého dávkování zátěže a sledováním progrese v rámci skupinového cvičení. Skupinové cvičení v Redcordu pro osoby se zdravotním postižením na vozíku je efektivní, protože umožňuje cvičit stejný cvik pacientům s různou výškou míšní léze a s různou stabilitou trupu, což je umožněno díky možnosti různého dávkování zátěže v Redcordu. Zpětná vazba od pacientů je ověřena subjektivním vyhodnocením v podobě dotazníku doplněného rozhovorem.
Redcord on a wheelchair
Keywords: Klíčová slova: Redcord; spinální pacienti; vozík; cvičební jednotka; skupinové cvičení; různé dávkování zátěže; Keywords: Redcord; spinal patients; wheelchair; training units; group exercise; various dosage of load