Silniční dopravní nehody a jejich oběti - Chmela, Michal (Jihočeská univerzita, 2016)
Jako téma mé bakalářské práce jsem si zvolil Silniční dopravní nehody a jejich oběti. Uvedená práce se zabývá problematikou silniční dopravní nehodovosti s vymezením oprávnění a povinností jak policejních orgánů při vyšetřování dopravních nehod, tak i obětí dopravních nehod. Součástí práce je i návrh preventivních opatření na snížení silniční dopravní nehodovosti. K provedení výzkumu byla použita metoda sekundární a obsahové analýzy dat s využitím trestních spisů Policie České republiky, Územního odboru České Budějovice evidované na Dopravním inspektorátu. Byla zpracována data ohledně množství trestných činů při dopravních nehodách a rozděleno zranění účastníků dopravních nehod podle zavinění. Byl vybrán pouze počet poškozených osob, které utrpěly při dopravních nehodách zranění. Analýzou bylo konstatováno, že ze zkoumaného souboru 405 dopravních nehod, které byly šetřené jako trestný čin, bylo v přípravném řízení poučeno z 278 zraněných osob 265 osob, které byly považovány za oběť. V případě usmrcených osob došlo ve všech 17 případech k poučení blízké osoby. V jednom jediném případě v roce 2013 bylo zjištěno využití práva vedení údajů tak, aby se s údaji mohl seznamovat pouze orgán činný v trestním řízení a Probační a mediační služba. Tyto údaje byly vedeny samostatně. Analýzou bylo zjištěno, že oběti využívají svá práva a bylo částečně vyvráceno, že policisté při jednání s obětí řádně předávají a vysvětlují veškerá dostupná poučení. Práci je možno využít při edukaci veřejnosti, při praktikování teoretické výuky a jako metodický návod s využitím v praxi.
Road traffic accidents and their victims
Keywords: silniční dopravní nehody; oběť; poškozený; pozemní komunikace; road traffic accidents; victim; injured party; infrastructure