Využití klíčivosti v badatelsky orientovaném vyučování na ZŠ a nižším stupni gymnázia - Landová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato diplomová práce se zabývá diskusí možností zpestření výuky klíčivosti v podobě pracovních listů a také možností využití testů klíčivosti v badatelské výuce přírodopisu a biologie na základní škole a nižším gymnáziu. Práce čtenáře seznamuje s obecnou problematikou vývoje, stavby a klíčení semen. Dále se zabývá badatelsky orientovaným vyučováním, což je v posledních letech jednou z nejvyužívanějších metod v přírodovědných předmětech. Pracovní listy vytvořené za tímto účelem jsou proto ověřeny v praxi a následně zpracovány a vyhodnoceny. Práce diskutuje, zda je klíčivost vhodným biologickým materiálem pro badatelské vyučování a také, zda lze tyto pracovní listy doporučit jako didaktický výukový materiál umožňující rozvoj dovedností a teoretických znalostí o klíčení.
Use of seed germination test in the inquiry-based science education at primary and lower secondary schools
Keywords: Semena rostlin; klíčení semen; podmínky klíčení rostlin; badatelsky orientované vyučování; výuka přírodopisu a biologie.; Plant seeds; seed germination; condition of germination; inquiry-based education; science and biology education.