Domácí násilí a jeho řešení ve společnosti - Budařová, Ludmila (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce je pojata jako průvodce problematikou domácího násilí. Teoretická část práce je strukturována do tří oddílů. První oddíl objasňuje základní pojmy užívané v literatuře zabývající se domácím násilím a seznamuje čtenáře s jednotlivými formami, příčinami, důsledky a nejčastějšími mýty spojovanými s domácím násilím. Protože v nedávné době nastaly změny v přístupu k domácímu násilí, především změnou právního systému, poukazuje druhá část práce mimo jiné na změny, které nová legislativa přinesla. Dále tato část popisuje mezinárodní instituce a organizace chránící lidská práva. Třetí část práce se zaměřuje na způsoby řešení domácího násilí, na pomoc obětem, interdisciplinární spolupráci všech zainteresovaných složek a také na důležitost odborné pomoci pachatelům násilí. Praktická část je věnována vlastnímu výzkumu. Cílem práce bylo zjistit, jaká je informovanost obou pohlaví o problematice domácího násilí a zmapovat jaké jsou potřeby odborníků zabývajících se domácím násilím. Pro dosažení prvního cíle práce byl realizován u veřejnosti kvantitativní výzkum. Technikou sběru dat byl dotazník. Pro naplnění druhého cíle práce byl proveden výzkum kvalitativní. Jako technika byly zvoleny polostandardizované rozhovory, které byly uskutečněny s pracovníky intervenčních center či jiných zařízení pomáhajících obětem domácího násilí. Výsledky výzkumu jsou uvedeny a okomentovány v kapitolách ''Výsledky'' a ''Diskuse''. V příloze diplomové práce jsou představeny hlavní organizace pomáhající v případech domácího násilí a uvedeny kontakty na všechna Intervenční centra v České republice. Pro osoby ohrožené domácím násilím je zde uveden Bezpečnostní plán. Tato práce může být k užitku nejen osobám zasaženým domácím násilím, ale i pracovníkům (organizací pro osoby ohrožené domácím násilím) a také všem ostatním, kterým není tato problematika lhostejná.
Domestic violence and its solution in society
Keywords: domácí násilí; intervenční centrum; interdisciplinární spolupráce; krizová intervence; legislativa; domestic violence; intervention Center; interdisciplinary cooperation; crisis intervention; legislation