Biologický terorismus - nová hrozba v rukou extrémistických skupin - Fučík, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2008)
V předložené bakalářské práci řeším problematiku nebezpečnosti zneužití biologických látek některými radikálně smýšlejícími skupinami k prosazení svých cílů na úkor naší společnosti a zda jsou složky integrovaného záchranného systému dostatečně připravené na podobný druh hrozby a na případnou likvidaci následků. Dnes, kdy dochází k eskalaci napětí mezi radikálně smýšlejícími skupinami islámských fundamentalistů na straně jedné a vyspělým západem na straně druhé, je zneužití B-agens jako prostředku zbraně hromadného ničení velice aktuální. Nebezpečí použití těchto látek jako zbraní spočívá především v nenápadnosti a nenadálosti rozšíření mezi civilní obyvatelstvo. Je nutné si uvědomit, že přes zákaz výroby a držení těchto látek je v současné době stále k dispozici široký arzenál zbraní hromadného ničení s těmito látkami a to především v zemích bývalého Sovětského svazu. Problematika zneužití biologických činitelů jako možný teroristický útok je ve stále více se globalizujícím světě, kde se nachází i Česká republika postupně reálnější. Stáváme se tak postupně místem, kde se musíme připravit na možnosti, že i u nás se takové případy útoků mohou stát. Už jen sama hrozba použití těchto látek vyvolává řadu otázek, zda je náš bezpečnostní systém připraven řešit tento druh mimořádných událostí. Tato oblast pokrývá široké spektrum vědeckých oborů, a proto se zde nesnažím řešit jednotlivé problémy do hloubky, ale zaměřuji se spíše na řešení mimořádné situace, která by mohla nastat v případě použití B-agens z hlediska zásahu složek IZS. V práci je ověřována hypotéza, že "bioteroristé" dokáží při malém množství vynaloženého úsilí dosáhnout vysokého účinku svého jednání. Porovnáním a prostudováním dostupných materiálů jsem zjistil, že i přesto že po stránce teoretické jsou všechny materiály na vysoké úrovni propracovanosti, tak na straně druhé, praktické, nejsou složky integrovaného záchranného systém dostatečně připraveny a vybaveny na podobný druh případného nebezpečí a řešení podobné mimořádné události.
Biological terrorism - New Threat in the Hands of Extremist Groups
Keywords: B-agens; Bioterorismus; Hrozba; Integrovaný záchranný systém; Terorismus; Typová činnost; Zbraně hromadného ničení; B-agens; Bioterrorism; Threat; Integrated rescue system; Terrorism; Type activity; Weapons of mass destruction