Využití reaktoru s kalovým mrakem a externím separátorem biomasy pro výrobu metanu ze substrátu pro BPS Chotýčany, zpracovaném technologií IFBB (Integrated Generation of Solid Fuel and Biogas from Biomass) - Brožek, Jiří (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato diplomová práce měla dva hlavní body výzkumu. Prvním byla technologie IFBB, což je společná výroba bioplynu a pevného paliva z biomasy. Tato technologie je užívána pro přípravu biomasy k vyhnívání. Druhým bodem bylo zkoušení reaktoru s kalovým mrakem a externím separátorem biomasy. Reaktor byl plněn hmotou z BPS Chotýčany připravenou technologií IFBB. Pro této přípravě byl substrát napuštěn do laboratorní reaktorové sestavy. Potom to bylo naočkováno digestátem. Digestát je hmota, jenž je na samotném konci fermentace. Digestát byl nejprve odebrán z BPS Chotýčany, potom, pro srovnání, z BPS Věžovatá Pláně. Výsledky jsou následující. Technologie IFBB je vhodná pro přípravu substrátu s tím že následná fermentace je lepší. Reaktor s kalovým mrakem je reaktorem vhodným pro intenzivní fermentaci. Účinnost reaktoru byla zjišťována prostřednictvím CHSKCr. Nejlepšího odbourání organických látek během fermentace bylo dosaženo za použití inokula (očkování) z BPS Věžovatá Pláně. Nejvhodnější fermentační teplota byla 50 °C pro obě inokula.
The use of the reactor with sludge cloud and external biomass separator for methane production from the substrate for BPS Chotýčany, processed by IFBB technology (Integrated Generation of Solid Fuel and Biogas from Biomass)
Keywords: IFBB; metan; reaktor s kalovým mrakem a externím separátorem biomasy; CHSK Cr; IFBB; methane; reactor with sludge cloud and external biomass reparator; chemical oxygen demand