K problematice genderu ve vztahu ke škole - Měrtlová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2016)
Tématem bakalářské práce je gender a genderové aspekty školství. Práce je rozdělena do dvou částí. První část se věnuje teoretickému rozboru pojmu gender a s ním spojenými kapitolami. Seznámí nás s genderovou problematikou, feminis-mem, genderovou rolí či genderovým stereotypem. Věnuje se také genderu a ja-zyku včetně vztahu genderu ke škole. K první části práce také náleží kapitola učivo a učebnice, jež popisuje genderová kritéria korektní učebnice. Praktická část ob-sahuje posouzení genderové korektnosti čtyř rozdílných učebnic českého jazyka pro 2. stupeň základních škol, založené na teoretických poznatcích. Cílem bakalář-ské práce je seznámit se s genderovou problematikou a přiblížit význam gendero-vého aspektu pro školu.
In addition to gender and school connection problematic
Keywords: Gender; genderové stereotypy; genderové role; genderová identita; feminismus; gender studies; genderová lingvistika; generické maskulinum; učivo; učebnice; Gender; gender stereotypes; gender roles; gender identity; feminism; gender stud-ies; gender linguistics; gender masculine; curriculum; textbooks