Screening nosičští Streptococcus agalactiae (GBS) v těhotenství - Žižková, Johana (Jihočeská univerzita, 2022)
V teoretické části mé bakalářské práce se nejprve zaměřuji na přiblížení tématu urogenitálních infekcí. Okrajově zmiňuji i infekce, které se vyskytují u mužů, poté se věnuji především infekcím urogenitálního traktu ženy. Zmiňuji zde také sexuálně přenosné choroby. Pak přecházím přímo k tématu mé bakalářské práce, kde se věnuji blíže bakterii Streptococcus agalactiae a jejího screeningu. Praktickou část věnuji osvojením metod, které se využívají pro stanovení přítomnosti Streptococcus agalactiae. Celá praktická část byla provedena v mikrobiologické laboratoři SYNLAB s.r.o. v Českých Budějovicích. Využity byly metody běžné kultivace, kultivace, která probíhala po pomnožení patogena v Todd Hewitt Broth + Antibiotics. Pokud došlo při kultivaci ke zjištění přítomnosti Streptococcus agalactiae, musel být proveden další test, abychom mohli s jistotou říct, že se opravdu jedná o tohoto patogena. Nejčastěji dochází k dourčování pomocí MALDI-TOF MS, ale může být využita také latexová aglutinace, CAMP test či biochemická test API 20 STREP. Během výzkumu bylo zpracováno 100 vzorků, které podlehly běžné kultivaci a pak kultivaci dle doporučeného postupu, kde je výtěrový tampon ještě 24 hodin inkubován v pomnožovacím bujonu Todd Hewitt Broth + Antibiotics. Ze 100 vzorků se nám pozitivita ukázala po první kultivaci ve 14 případech, po pomnožení v bujonu bylo odhaleno ještě dalších 5. Ze získaných dat a dat poskytnutých laboratoří za 3 roky jsem zpracovala statistiku, kterou jsem dále porovnala s celorepublikovými daty. Cílem mé bakalářské práce bylo seznámení se s problematikou urogenitálních infekcí a možnostmi jejich laboratorní diagnostiky. Prováděla jsem vyšetření skupiny pacientů metodou bakteriologické kultivace výtěrů z pochvy a dále kultivaci po pomnožení v bujonu Todd Hewitt Broth + Antibiotics. Následně jsem porovnala výsledky těchto dvou metod a srovnala výsledky laboratoře s frekvencí pozitivních nálezů s celorepublikovými daty.
Screening of carriage of group B (GBS) Streptococcus in pregnant women
Keywords: Urogenitální infekce; Streptococcus agalactiae; patogen; screening; laboratorní diagnostika; kultivace; výskyt; Genitourinary infections; Streptococcus agalactiae; pathogen; screening; laboratory diagnosis; cultivation; incidence