Figurální kompozice v dané architektuře - Berová, Martina (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem diplomové práce je pokus nalézt vhodné řešení vyplnění interiéru poničené novorománské kaple v místě zaniklé vesnice Kropfschlag/Mýtiny nedaleko města Nové Hrady v jižních Čechách. V teoretické části práce je nejprve nastíněna problematika 2. světové války a následného vyhnání Němců z českého pohraničí (to vše je vztaženo převážně k oblasti Novohradska a doplněno vzpomínkami a výpověďmi místních pamětníků) a stručné dějiny vesnice Kropfschlag/Mýtiny. Na to navazují mé vlastní úvahy o problematice česko-německých vztahů. To vše pak ústí v hledání vhodného symbolu, který by co nejvýstižněji vyjadřoval zdejší válečné a poválečné události, který by se nějak vztahoval ke zdejšímu kraji, a který by se dal zároveň dal umístit do interiéru poničené kaple, aby donutil návštěvníky k přemýšlení o historii tohoto kraje. Na závěr následuje popis mého postupu při trojrozměrné realizaci zvoleného symbolu. Praktická část pak zahrnuje dokumentaci zmiňované kaple a zmenšenou trojrozměrnou realizaci vybraného symbolu.
The figural composition in the new-roman architecture
Keywords: 2.světová válka; vyhnání Němců z pohraničí; Novohradsko; Kropfschlag/Mýtiny; kaple; symbol; bezmoc; world war II; Germans in the czech border; Nové Hrady; Kropfschlag/Mýtiny; chapel; symbol