Pomníky českých středověkých králů a královen - Kolátorová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2022)
Tématem diplomové práce jsou pomníky českých přemyslovských a lucemburských středověkých panovníků a jejich manželek. Nejprve se zaměřuji na vyjasnění základních pojmů, které se dané problematiky týkají. Následují teoretické poznatky o moderních pomnících a jejich funkcích. Analytická část práce se zabývá charakterizováním dvou získaných souborů pomníků - českého a zahraničního. Věnuje se počtu těchto pomníků, okolnostmi jejich vzniku (případně zániku), dále tomu, které panovníky pomníky vyobrazují, jaké je jejich výtvarné provedení a jaké vyvolávají či vyvolávaly kontroverze. Práci uzavírá komparace s pomníky piastovské dynastie v Polsku a arpádovské dynastie v Maďarsku. Cílem této práce bude zmapování pomníků věnovaných českým přemyslovským a lucemburským panovníkům a jejich manželkám na území České republiky i v zahraničí.
Monuments of Czech medieval kings and queens
Keywords: pomníky; české královny; čeští králové; Přemyslovci; Lucemburkové; Piastovci; Arpádovci; monuments; czech queens; czech kings; Přemyslids; Luxembourgs; Piasts; Arpads