Vliv změny technologie dojení, ročního období a plemene na mléčnou užitkovost krav. - Dáňová, Anna (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem bakalářské práce bylo zhodnotit změnu technologie dojení, ročního období a plemene na mléčnou užitkovost dojnic v zemědělském družstvu Budíškovice. Vlastní pozorování probíhalo v kravíně v obci Třebětice. Bylo hodnoceno 209 dojnic. První pozorování se týkalo změny technologie dojení, kdy v podniku probíhala rekonstrukce dojírny. Původní dojírna Farmtec se měnila na dojírnu od firmy Delaval. Během výměny se dojilo na přechodné dojírně od firmy Delaval, která byla postavena venku před areálem. Druhé pozorování souviselo se změnou ročního období. Byly zjišťovány první nádoje otelených krav v jednotlivých měsících. Poslední pozorování se týkalo plemene krav. V podniku chovají krávy holštýnského, českého strakatého plemene, plemene montbeliarde a křížence těchto plemen. Sledování probíhala za různých klimatických podmínek, což mohlo významně ovlivnit dosažené výsledky. Na základě dosažených výsledků bylo zjištěno, že na užitkovost sledovaných krav se významně projevily všechny sledované i další vlivy vnějšího a vnitřního prostředí.
Effect to change of the milking technology, the season and the breed for dairycowsmilkproduction.
Keywords: Chov skotu; technologie dojení; plemena skotu.; Cattlebreeding; milking technology; cattlebreeds.