Jazykový režim EU v praxi: srovnání dostupnosti dokumentů v češtině, ve španělštině a v angličtině na webových stránkách tzv. Agentur EU se sídlem ve Španělsku. - Mládková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2013)
Tématem této bakalářské práce je jazykový režim EU v praxi: srovnání dostupnosti dokumentů v češtině, ve španělštině a v angličtině na webových stránkách tzv. Agentur EU se sídlem ve Španělsku. Nejprve je popsán institucionální rámec Evropské unie, do kterého jsou zařazeny agentury EU. Podrobněji jsou představeny tyto agentury: Evropská agentura pro kontrolu rybolovu, Satelitní středisko Evropské unie, Úřad pro harmonizaci ve vnitřním trhu a Evropská agentura pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci. Další kapitolou je Jazykový režim Evropské unie. Poté následuje analýza dostupnosti dokumentů na webových stránkách již zmíněných agentur. Nejprve je popsána struktura webových stránek a poté následuje rozbor dostupnosti dokumentů. Pro lepší přehlednost jsou výsledky uvedené v tabulkách a grafech. V závěru je uvedeno zhodnocení výsledků práce.
Linguistic regime of the EU in practise: comparison of accessibility of the documents in Czech, Spanish and English on the websites of the EU Agencies settled in Spain.
Keywords: Institucionální rámec; jazykový režim; dostupnost dokumentů; Evropská agentura pro kontrolu rybolovu; Satelitní středisko Evropské unie; Úřad pro harmonizaci ve vnitřním trhu; Evropská agentura pro bezpečnost a ochranu zdravý při práci; Institutional framework Linguistic regime; accessibility of the documents; European Fisheries Control Agency; European Union Satellite Centre; Office for Harmonization in the Internal Market; European Agency for Safety and Health at Work