Vybrané charakteristiky hybného aparátu u dospívajících plavců - Landauerová, Martina (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem bakalářské práce je posouzení pohyblivosti páteře, stavu plochonoží a základních antropologických charakteristik dospívajících plavců. Soubor probandů 36 chlapců ve věku 15-18 let, tedy mladší a starší dorost z plaveckých oddílů Jihočeského kraje. Z naměřených hodnot byly vybrány základní somatické rozměry, jako jsou tělesná hmotnost, tělesná výška, obvodové rozměry (pravé paže, břicha, boků, pravého stehna) a kožní řasy (nad bicepsem, tricepsem, subskapulární, suprailiakální a na stehně). Z hodnot tělesné hmotnosti a výšky byl vypočítán Body Mass Index. Výsledky základních tělesných charakteristik našeho souboru dospívajících plavců a referenčních souborů dospívajících hokejistů a probandů souboru Československé spartakiády 1985 se významně neliší. Statisticky vysoce významné rozdíly hodnot byly vypočteny u Body Mass Indexu a kožní řasy nad tricepsem, subskapulární a suprailiakální v porovnání se souborem dospívajících hokejistů ve prospěch hokejistů. Bakalářská práce se dále věnuje posouzení pohyblivosti páteře a plochonoží. Ze zkoušek, které hodnotí stav páteře, byl vybrán Stiborův příznak, Ottův příznak, Schoberův příznak, Čepojův příznak, zkouška lateroflexe, zkouška šály a modifikovaný Thomayerův příznak. U funkčních zkoušek páteře patří mezi nejzajímavější Stiborova a Ottova příznaku v předklonu, kdy plavci dosahovali lepších výsledků než hokejisté. Naopak tomu bylo při zkoušce šály, kdy větších hodnot dosahovali hokejisté.
Selected characteristics of the mobility in adolescent swimmers
Keywords: plavci; dorost; somatické znaky; pohyblivost páteře; plantogram; swimmers; adolescents; somatic features; mobility of the backbone; foot print