Blackout a jeho dopad na záchranou zdravotnickou službu - Böhm, Pavel (Jihočeská univerzita, 2011)
Téměř žádná lidská činnost současné doby, díky využívání různých technologií, se neobejde bez pomoci elektrické energie. Na výpadek elektrické energie velkého rozsahu s vizí dlouhodobého horizontu je nutné být připravený. Musí být zanalyzovány možné scénáře vzniku takovéto krizové situace a musí být připravené jejich řešení; hlavně minimalizace následků na život a zdraví obyvatelstva, jejich majetku a na přírodní prostředí. Cílem práce bylo zmapovat připravenost krajských operačních středisek záchranných zdravotnických služeb České republiky na možnost black-outu a vytvořit přehled možností dodávek elektrické energie operačnímu středisku záchranné zdravotnické služby. Dotazník byl zaměřený na analýzu připravenosti krajských operačních středisek na úplný výpadek elektrického proudu, na jejich rámcové technické zabezpečení v oblasti výroby náhradní elektrické energie a její časové udržitelnosti. Do analýzy dokumentů byl zahrnut typový plán Ministerstva obchodu a průmyslu České republiky a operační plán při vzniku krizové situace ? narušení dodávek elektrické energie velkého rozsahu, případně další interní dokumenty kraje týkající se situace během black-outu. Závěry práce mohou být využity v oblasti podkladového materiálu pro porovnání přípravy na black-out na úrovni mezinárodního prostředí. Mohou sloužit k vytvoření určitých standardů v oblasti udržitelnosti náhradního zásobování elektrickou energií středisek záchranné zdravotnické služby.
Blackout and Its Impact on the Emergency Medical Service
Keywords: Blackout; Energetika; Krizové plánování; Operační středisko; Záchranná zdravotnická služba; Blackout; Energetics; Crisis Management; Operations Center; Emergency Medical Services