Předškolní dítě a jeho životní realita - Švíková, Hana (Jihočeská univerzita, 2013)
Předmětem této bakalářské práce bylo zaměřit se na svět předškolního dítěte, jeho zájmy, potřeby a přání a na očekávání, která ke svému dítěti vztahují jeho rodiče. V teoretické části je popsán charakteristický vývoj dětí předškolního věku, jeho zvláštnosti a možné vlivy, které na vývoj mohou působit. V praktické části jsou uvedeny výsledky výzkumu zaměřeného na požadavky, které mají rodiče na své děti, o vztahu mezi dětmi a rodiči a o tom, co rodiče od svých dětí očekávají. Dotazník pro děti se týkal jejich zájmů, přání a potřeb. Z rozhovorů vedených s dětmi vyplynulo, že děti mají dostatek (někdy až nadmíru) hraček a dalšího materiálního zabezpečení, zároveň si ale přejí vykonávat různé činnosti, při kterých by trávily čas se svými rodiči. Pro dnešní děti je složitější zachovat si blízký vztah se svými rodiči, protože jsou na ně kladeny jiné nároky, než byly kladeny na jejich rodiče. Současné děti jsou ovlivněny médii, působí ze všech stran - televize, reklama, internet, mobilní telefony. Není možné před tímto trendem utéci. Děti by neobstály mezi svými vrstevníky, ani ve škole, společnosti. Zaostávaly by v informacích a schopnostech těchto médií využívat ve svůj prospěch. Záleží na rodičích, a je to pro ně nelehký úkol, jak budou kontakt s médii u dětí řídit tak, aby děti neztrácely kontakt s novými objevy a zároveň aby se jim nevytrácel kontakt s reálným světem, jeho problémy a radostmi. Zájem o dítě ze strany rodičů je pro vývoj dítěte v raném věku nepostradatelný a mateřská škola ho nemůže nahradit. Může ale napomoci vztahů dětí a rodičů tím, že dá podnět ke společným činnostem (domácí projekty pro děti atd.), zde je ovšem důležitý aktivní přístup ze strany rodičů.
A preschool child and its fact of life
Keywords: předškolní dítě; přání a potřeby dětí; medializace společnosti; preschool child; wishes and needs of children; media and society