Secesní architektura v Českých Budějovicích - její stavitelé a hodnocení vybraných staveb - Lexová, Petra (Jihočeská univerzita, 2011)
Tématem bakalářské práce je hlubší prozkoumání dosud málo probádané problematiky secesní architektury v Českých Budějovicích. Jednotlivé stavby jsou představeny v rámci rozvíjejícího se urbanismu města na počátku 20. století. Je zdůrazněna jejich funkce a především použitý dekor na fasádách jednotlivých staveb. U vybraných objektů je blíže rozvedena otázka zadavatele, proveden uměleckohistorický průzkum a dále zařazení do kontextu české a středoevropské secesní architektury. Na stavbách je ukázán jejich regionální charakter, kombinující vzory z velkých center evropské kultury, jako byla Praha nebo Vídeň, a místní doznívající historismus. V neposlední řadě je představena produkce významných projektových firem a kanceláří na území města s důrazem na dvojici nejproduktivnějších architektů Josefa Pfeffermanna a Antonína Hübschmanna.
Art nouveau architecture in České Budějovice - its builders and classification of selected buildings
Keywords: secese; architektura; urbanismus; České Budějovice; projektové firmy; stavební firmy; stavebník; uměleckohistorický průzkum; Art Nouveau; architecture; urbanism; České Budějovice; architecture company; building company; builder; art-survey