INTEGRACE ROMŮ V RÁMCI VOLNÉHO ČASU JAKO PREVENCE SOCIÁLNĚ PATOLOGICKÝCH JEVŮ - Bendová, Renáta (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá problematikou integrace Romů do výchovně vzdělávacích procesů v rámci prevence sociálně patologických jevů. Poukazuje na problematiku, která souvisí s vyčleňováním minoritní romské komunity. Teoretická část se zabývá původem a historii Romů a jejich migrací v Evropě a na území České republiky. Charakterizuje identitu Romů a rozvoj pozitivní identity, která je důležitým faktorem pro integraci. Práce poukazuje na vhodně zvolené aktivity ve volném čase. Praktická část představuje projekt městské části Prahy 14, který se zabývá volnočasovými aktivitami pro neorganizované děti a mládež romského původu v rámci prevence sociálně patologických jevů.
Integration of the Roma Population in Leisure Time as Prevention of Socio-Pathological Phenomena
Keywords: Klíčová slova: integrace; asimilace; sociální vyloučení; volnočasové aktivity; gettho; výchova a vzdělávání; salesiánské středisko; salesiánská výchova; romské etnikum; etnicita; identita; prevence sociálně patologických jevů; Key words ? integration; asimilation; social exclusion; leisure-time activities; gheto; education (formal and informal education); Salesian center; Salesian education; Roma ethnic group; ethnicity; identity; prevention of socio-pathological phenomena