Pěvecké sbory města Jihlavy - Sedláková, Jana (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou pěveckých sborů města Jihlavy. Zahrnuje celkem dvě části, první část se zabývá historií sborového zpěvu a hudbou v Jihlavě, jejíž součástí je mistrovský zpěv, jihlavská hudba po třicetileté válce a s nimi související historie města. V druhé časti jsou popsány mezinárodní hudební festivaly MAHLER JIHLAVA, Festival sborového umění a současné pěvecké sbory všech typů, které v Jihlavě veřejně vystupují. Tato část rovněž obsahuje dotazy položené jihlavským sbormistrům, týkající se jejich pěveckých sborů a hudebních festivalů, zvláště pak Festivalu sborového umění, který je jedním z nejvýznamnějších celostátních festivalů a se současnými pěveckými sbory v Jihlavě se v této práci částečně prolíná. Cílem diplomové práce je zjistit, do jaké míry ovlivňuje FSU sborový život města Jihlavy.
Choirs in Jihlava city
Keywords: pěvecký sbor; Jihlava; sborový zpěv; jihlavská hudba; historie města; mezinárodní hudební festival MAHLER JIHLAVA; Festival sborového umění; jihlavští sbormistři; hudební festival; choirs; Jihlava city; choral singing; Jihlava´s music; history of the city itself; music festivals such as MAHLER JIHLAVA; The Choir Festival; Jihlava´s choirmasters; music festival