Sledování morfologické stavby vemen u plemene zwartbles - Macho, Michal (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá sledováním morfologické stavby vemen u plemene zwartbles. Měření bylo provedeno u 77 vybraných bahnic. Naměřené hodnoty u jednotlivých rozměrů: Hloubka vemene dosahuje průměrné velikosti 17,74 cm. Šířka vemene dosahuje průměrné velikosti 14,77 cm a průměrná délka struku s hodnotou 3,11 cm. Z hodnot je patrné, že plemeno zwartbles má potenciál pro tvorbu mléka, jako je tomu u ovcí zušlechtěná valaška a lacaune. Postavení struků má průměrnou hodnotou 2,22 bodu. Struky směřují mírně do stran a jsou umístěny na spodních okrajích vemene. Upnutí vemene má průměrnou hodnotu 2,08 bodu. Upnutí je široké a celkový prostor mezi zadníma nohama je skoro celý vyplněn. Rozpolcení vemene má průměrnou hodnotu 2,53 bodu. Rozpolcení je slabé, ale zřetelné a závěsný vaz je znatelný. Sledování onemocnění a poruch vemen v letech 2013, 2014, 2015 a 2016. V roce 2013 byl výskyt poruch na hodnotě 6,72%. V roce 2014 mělo toto číslo hodnotu 10,34%. V roce 2015 rovných 5% a v roce 2016 5,7%. Jednalo se o nedostatek mléka, neprůchodnost strukových kanálků a infekci.
Monitoring of morphological structures udder of breed zwartbles
Keywords: ovce; zwartbles; vemeno; mastitida; sheep; zwartbles; udder; mastitis