Úroveň znalostí živé přírody u žáků na druhém stupni základní školy - Skalická, Karolína (Jihočeská univerzita, 2023)
Jedním z hlavních cílů diplomové práce bylo zjistit úroveň znalostí, které žáci na druhém stupni základní školy dosahují. Tento průzkum byl zaměřen na žáky šestých tříd. Nejprve s nimi bylo uskutečněno poznávání 20 přírodnin. Reálné přírodniny byly zastoupeny takovými organismy, které žijí v okolí participujících škol a bydlišť žáků. K výběru přírodnin byly využity učebnice, podle nichž se žáci učili v předchozích letech. Se dvěma třídami byla následně uskutečněna naučná vycházka lesní stezkou. Díky tomu si mohli někteří respondenti ověřit své znalosti. Tito žáci prošli závěrem další poznávací aktivitou. Hlavní myšlenkou bylo ověřit získané znalosti z přírodovědné vycházky. Teoretická část se zaměřuje na učební osnovy přírodovědných předmětů, způsoby využití přírodnin během výuky a na význam výuky v přírodě. Praktická část zahrnuje záznamy z testování žáků, průběh a přínos naučné vycházky. Nakonec autorka porovnává výsledky této studie s podobnými průzkumy.
The level of knowledge of living nature among pupils in the second stage of primary school.
Keywords: přírodovědné předměty; didaktický test; výuka v přírodě; naučná lesní stezka; přírodniny; natural sciences; didactic test; outdoor education; educational forest trail; natural objects