Optimalizace systému řízení zásob ve vybraném podniku - Stolička, Michal (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem této práce je optimalizace systému řízení zásob ve společnosti Viscofan CZ s. r. o. a navržení opatření vedoucí k snížení vázanosti kapitálu v zásobách a zvýšení úrovně dodavatelských služeb. Na základě ABC analýzy byly vybrány celulózové a fibrousové potravinářské obaly pro další zpracování této práce. Celulóza je hlavním produktem společnosti, naopka fibrous je minoritním produktem. Vybrané produkty byly analyzovány z hlediska obratu zásob, vázanosti kapitálu v zásobách a struktury zásob z pohledu doby skladování. Na základě těchto výsledků bylo zjištěno, že v zásobách celulózy je v průměru vázáno 69 mil. Kč. V případě fibrousu se jedná o více než 12 mil. Kč. Je třeba podotknout, že demodované zásoby tvoří u celulózy 18 % celkové průměrné zásoby, což představuje vázaný kapitál ve výši 12,5 mil. Kč. V případě fibrousu dokonce 46 % průměrné zásopby tvoří zásoby demodované, v hodnotě 5,56 mil. Kč. Demodované zásoby vznikají především kvůli odmítnutí převzetí zakázky ze strany zákazníka. Z těchto skutečností vyplývá jednoznačná potřeba optimalizace systému řízení zásob vedoucí ke snížení vázanosti kapitálu. Byly navrženy dva typy optimalizace, kdy první se snaží minimalizovat objem nově vzniklých demodovaných zásob. Nejprve navrhuji zahájení sledování úrovně zákaznického servisu. Toto opatření by mělo vést ke snížení nově vzniklých demodovaných zásob až o 50 %, což znamená úsporu 5,7 mil. Kč. Důležitým přínosem je též vyšší spolehlivost společnosti pro zákazníky. S touto optimalizací je spojený další návrh, který zavádí spoluúčast obchodních agentů na výnosu z prodeje při současném zohlednění spolehlivosti zákazníků jednotlivých agentů. Spolehlivější zákazník znamená vyšší provize. Druhým typem optimalizace jsou opatření vedoucí k snížení objemu starých zásob. Jednou z možností je vykrývání nových objednávek prostřednictvím demodovaných zásob. To by mohlo vést k uvolnění vázaného kapitálu v hodnotě více jak 20 mil. Kč. Druhou možností je prodej se slevou. Veškeré navržené optimalizace vycházejí z aktuálních potřeb společnosti. Kombinace optimalizací by mohla přinést vyšší efekt než individuální zavádění jednotlivých opatření.
Optimizing of stock management system in selected company
Keywords: Logistika; zásoby; optimalizace; úroveň zákaznických služeb; Logistic; stock; optimization; customer service level