Sociální práce s umírajícími lidmi a jejich rodinami v hospici - Pudivítrová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce se zaměřuje na sociální práci s umírajícími, včetně jejich rodinných příslušníků v hospicové péči. Práce je situovaná do pěti kapitol. První kapitola se zaměřuje na smrt a umírání. Druhá kapitola je zaměřena na hospic, hospicovou péči a v neposlední řadě na důstojné umírání, včetně kvality života v hospici. Třetí kapitola se věnuje sociální práci a jejímu místu v hospici, včetně jejího zaměření na různé oblasti od umírajícího až po administrativu. Čtvrtá kapitola se soustřeďuje na roli sociálního pracovníka v hospicové péči, kdy popisuji jednotlivé cílové skupiny a další jeho okruhy zájmu. Pátá a zároveň poslední kapitola se zaměřuje na etickou stránku umírání a smrti, nejprve obecně, a poté se zaměřuji na otázky spojené s koncem života.
Social work with dying people and they families in the hospice
Keywords: Smrt; fáze umírání; hospic; hospicová péče; umírající člověk; kvalita života; sociální pracovník; otázky na konci života.; Death; dying phase; hospice; hospice care; dying person; quality of life; social worker; end of life issues.