Určitý integrál v ekonomii - Čermák, Pavel (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se nejprve zabývá okrajově integrálem neurčitým, jeho vlastnostmi a metodami výpočtu. Poté popisuje teorii integrálu určitého, popisuje jeho vlastnosti, metody výpočtů, především Newton-Leibnizovu formuli a spojitost s integrálem neurčitým. Dále ukazuje, kde se využívá určitý integrál na příkladech v matematice, případně fyzice. Poté následuje nejdůležitější část práce, a sice aplikace teorie určitého integrálu na příklady ekonomického charakteru. Každou aplikací se zabývá jedna podkapitola. Nejprve rámcově vysvětlí, o co se jedná z ekonomického hlediska, poté následuje vzorec případně vzorce pro výpočet a vysvětlení, co jednotlivé prvky znamenají. Vše následně demonstruje na vzorových příkladech.
Define integral in Economics
Keywords: neurčitý integrál; určitý integrál; přímá integrace; metoda substituce; metoda per partes; supremum; infmum; Newton-Leibnizova formule; obsah plochy; délka křivky; investice; tvorba kapitálu; spojité úročení; úroková míra; současná hodnota; mezní veličina; indedinite integral; definite integral; direct integration; substitution method; per partes method; supremum; infimum; Newton-Leibniz formulation; area capacity; curve lenght; investment; capital production; countinuous interest running; rate of interest; present value; marginal quantity