Pachová komunikace a funkce roztírání moči v srsti u tamarínů žlutorukých (Saguinus midas) - Maršíková, Ivana (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem této práce bylo shrnout dostupné informace o typech, funkcích a výskytu mytí močí u primátů. Hlavním cílem bylo popsat modely mytí moči, které byly poprvé pozorovány u tamarínů žlutorukých (Saguinus midas) a provést předběžné analýzy dostupných dat. Byly testovány účinky denní doby, pohlaví, reprodukčního stavu a věku na frekvenci promývání moči u tamarinů žutorukých. Výsledky byly diskutovány s ohledem na možné funkce (konkrétně sociálně-olfaktorická a termoregulační) promývání moči u tamarínů žlutorukých.
Olfactory communication and the function of urine washing in red-handed tamarins (Saguinus midas)
Keywords: mytí močí; tamarín žlutoruký; vliv denní doby; vliv pohlaví; vliv reprodukčního statusu; vliv věku; sociálně-olfaktorická fuknce; termoregulační funkce; pachová komunikace; urine washing; red - handed tamarins; effect of time of day; effect of sex; effect of reproductive status; effect of age; socio-olfactory function; thermoregulatory function; olfactory communication