Zásady pastvy koní a její chovatelský přínos - Návarová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce shrnuje literární podklady související s pastvou koní, včetně základních informací z oblasti anatomie a fyziologie trávicího ústrojí, etologie koní, významu organizace a způsobu pastvy koní. Vlastní zjištění zahrnuje vyhodnocení 79 dotazníků oslovených respondentů, shrnující informace o pastvě koní v České Republice. Cílem práce bylo vyhodnotit a specifikovat rozdíly u jednotlivých chovatelů v požadavcích na způsoby ustájení, ekonomiku chovu, veterinární opatření a organizaci pastvy. Celkem bylo položeno 17 otázek, které byly dále zpracovány do grafů a tabulek. Z výsledků dotazníku vyplynulo, že chovatelé koní stále více využívají systému ustájení 24/7 (umístění koní na pastvině 24 hodin denně, 7 dní v týdnu), které nejvíce odpovídá přirozenému životu koní. Tato skupina chovatelů je zastoupena v 72% případů. Nejčastější zastoupení chovaných koní u jednoho chovatele je skupina 2 ? 9 koní, která tvoří z celkového počtu 75 % respondentů. Z veterinárních opatření 53 % chovatelů odčervuje koně dvakrát ročně, což představuje 42 dotázaných respondentů.
Principles of grazing horses and the breeding benefits
Keywords: koně; pastva; technika chovu; horses; pasture; methods of breeding