Role sestry v péči o nutrici klientů domovů pro seniory - Satrapová, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce nese název "Role sestry v péči o nutrici domovů pro seniory". Obsahuje čtyři cíle. Prvním cílem je zjistil, jak všeobecné sestry hodnotí výživu klientů domovů pro seniory. Druhý cíl se zaměřuje na znalosti sester v dané problematice. Třetí cíl zjišťuje, zda všeobecná sestra dodržuje standardy v péči o nutrici seniorů. Čtvrtým cílem je zjistit, jaká jsou specifika výživy seniorů. Bakalářská práce je rozdělená na teoretickou a praktickou část. Teoretická část popisuje nutriční specifika seniorů, orgánové změny ve stáří, složky výživy a pitný režim. Dále se zaměřuje na poruchy nutrice seniorů, malnutrici, obezitu a dehydrataci. Poslední částí je nutriční podpora seniorů. Je popisována role sestry v péči o nutrici seniorů, hodnocení stavu nutrice, enterální a parenterální výživa. Praktická část zahrnuje výsledky získané z výzkumného šetření. Tato část byla realizována kvalitativním šetřením, metodou polostrukturovaného rozhovoru a pozorování. Rozhovor obsahuje dvacet dva otevřených otázek a čtyři otázky zahrnující identifikaci probandů. Pro pozorování byla předem vytvořena tabulka, která zahrnuje třináct aspektů. Výzkumný vzorek tvořilo deset všeobecných sester pracující v domově pro seniory. Z výsledků kvalitativního šetření je patrné, že nejvíce k hodnocení stavu výživy sestry využívají nutriční screening a fyzikální vyšetření v podobě měření váhy klienta. Také bylo zjištěno, že úroveň znalostí sester je dostatečná. V dané problematice jsou sestry orientované. Vyznají se v problematice podvýživy i dehydratace. Z rozhovorů je také patrné, že se orientují ve standardu, který se zabývá péčí o výživu seniorů. V rámci pozorování byly zjištěny chyby, kterých se sestry dopouštějí při podávání stravy seniorům. Mezi hlavními chybami je nepoužívání ochrany oděvu a nedostatečná komunikace se seniorem. Mezi nejdůležitější specifika výživy patří vyvážená a pestrá strava. Je důležité, aby strava byla zastoupena v dostatečné míře všemi nutričními složkami.
The nurse´s role in the care of clients´ nutrition in retirement homes
Keywords: Nutrice seniorů; hodnocení nutrice; poruchy nutrice; nutriční podpora; role sestry; Nutrition of the elderly; nutritional assessment; nutritional disorders; nutritional support; role of the nurse