Arové - obchod, chov v lidské péči a výskyt v přírodě - Kamenická, Karolína (Jihočeská univerzita, 2016)
Nadměrné využívání přírody a ničení prostředí vede k drastickému úbytku druhů. Arové jsou ohroženi hlavně obchodem a pro své atraktivní zbarvení a díky schopnosti naučit se mluvit jsou žádanými společníky. Devět ze šestnácti druhů arů je klasifikovaných jako zranitelných, ohrožených nebo kriticky ohrožený a jejich populace v přírodě stále klesají. Druh Cyanopsitta spixii je ve volné přírodě vyhuben. Cílem práce bylo posouzení vývoje obchodu s druhy tribusu Arini podle časového aspektu, zemí původu, cílových destinací a druhového zastoupení. Dále pak a zpracování údajů o biologii a biogeografii sledovaných druhů, jejich výskytu v přírodě a chovu v lidské péči. První provedenou analýzou obchodu byly zjišťovány údaje o největších exportních a importních zemích, nejvíce obchodovaných druzích, obchodovaných komoditách, původu exemplářů, důvodu obchodu, pro všechny druhy arů. Druhá analýza byla zamřená na nejvíce obchodované druhy a jejich podrobnou analýzu. Výsledky této práce ukazují, že ve vyhodnocovaném období let 1981 - 2013 bylo obchodováno celkem s 260 476 exempláři. Nejvíce obchodovanými byly druhy Ara ararauna, Ara chloroptera a Diopsittaca nobilis. Největšími exportéry byly Guyana, Bolívie a Jihoafrická republika a největší importní zemí byly Spojené státy americké.
Arini - trade, captive breeding, distribution pattern
Keywords: mezinárodní obchod; CITES; arové; tribus Arini; international trade; CITES; macaws; Arini tribe