Sukcesní změny na mladém opuštěném poli - Palatková, Ivana (Jihočeská univerzita, 2007)
Sukcení změny byly studovány na mladém opuštěném poli v Národním parku Podyjí, v České republice. Pole se skládá ze dvou částí v různých sukcesních stádií starých 5 a 8 let. Složení vegetace je odlišné mezi stádii ukazujícími větší pokryvnost vytrvalých širokolistých bylin v maladším stádiu a vytrvalé traviny v starším stádiu. Hustota semenáčků dřevin byla úzce spojená se vzdáleností od okraje pole. Vyšší hustota byla zaznamenána do vzdálenosti 15 metrů od okraje lesa.
Successional changes in a young abandoned field
Keywords: Sukcese; opuštěné pole; semenáčky dřevin; NP Podyjí; Succession; abandoned field; seedlings of woody species; NP Podyjí