Kvalita života pacientů s revmatoidní artritidou - Kaas, Jiří (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem předložené práce je zmapovat dopad revmatoidní artritidy na život nemocného a porovnat subjektivně vnímanou kvalitu života takto nemocných se zdravou populací. Stanovené cíle byly dosaženy na základě kombinace kvantitativního a kvalitativního výzkumu. Kvantitativní šetření probíhalo v rámci řešení týmového výzkumného projektu GAJU č. 120/2012/S prostřednictvím aplikace standardizovaného dotazníku WHOQOL-100 u 200 nemocných trpících revmatoidní artritidou. V rámci statistické analýzy dat bylo vedle dalších testů provedeno srovnání kvality života zmíněné nemocné populace s kontrolní zdravou populací, která byla taktéž součástí výše uvedeného projektu. Kvalitativní šetření bylo realizováno technikou polostrukturovaného rozhovoru s 11 nemocnými trpícími revmatoidní artritidou. Na základě uskutečněného výzkumu bylo zjištěno, že pacienti s revmatoidní artritidou vykazují v porovnání se zdravou populací horší kvalitu života v oblastech fyzického stavu a nezávislosti. Lepší kvalita života byla naopak odhalena v rovině prostředí a spirituality. Výsledky dále poukázaly na bolest a únavu coby přední faktory ovlivňující kvalitu života těchto pacientů a upozornily na jejich provázanost s dalšími dimenzemi. Kvalitativní šetření účelně doplnilo kvantitativní data podrobným popisem jednotlivých problémů. Mimo jiné odhalilo faktory, které nemocným pomáhají překonávat obtíže spojené s nemocí. Odhalen byl například vliv rodiny nebo kompenzace omezení pomocí úpravy prostředí či změn denního režimu. Zajímavé závěry přinášejí informace o vlivu adaptace na nemoc, kdy bylo zjištěno, že v průběhu života s nemocí si pacienti na určité obtíže zvykají, tudíž je vnímají méně závažně, než v počátcích onemocnění. Práce poskytuje komplexní pohled na problematiku kvality života nemocných s revmatoidní artritidou a poukazuje na tuto nemoc nejen jako na nemoc těla, ale i lidské duše. Mimo jiné poskytuje důkazy o uplatnitelnosti konceptu kvality života na poli ošetřovatelství. S ohledem na výše zmíněné je práce přínosná jak pro rozšíření teoretické základny oboru ošetřovatelství, tak pro klinickou praxi.
Quality of Life in Rheumatoid Arthritis Patients
Keywords: Revmatoidní artritida; kvalita života; ošetřovatelství; celostní přístup.; Rheumatoid arthritis; quality of life; nursing; holistic approach.