Madeleine Delbrel a její sociální i politické působení - Plintovičová, Anežka (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce pojednává o životě a zejména sociálním a politickém angažmá jedné z prvních francouzských sociálních pracovnic Madeleine Delbrel. V úvodu práce se nachází biografické údaje, poté je shrnuta její sociální činnost: Počátky při jejím studiu v Paříži a vedení křesťanské mládeže; působení v komunistickém městě Irvy, kde zakládá skupinu sociální pomoci Charita; období 2. Světové války, kdy se Madeleine významně podílí na celonárodní organizaci pomoci pro postižené válkou; poválečné období, v němž se hojně věnuje publikační činnosti a přednáškám a také v něm uskutečňuje misijní cestu do afrického Abidijanu na sklonku svého života. Podrobněji je v práci rozpracována pasáž týkající se Madeleinina vztahu a spolupráce s komunisty, dále pak také její politické snahy týkající se zejména, tehdy fašistického, Španělska. Mimo to je jedna z kapitol věnována lásce, která byla pro Madeleine základní životní hodnotou.
Madeleine Delbrel and social working and political enagement
Keywords: Madeleine Delbrel; sociální práce; komunismus; 2. Světová válka; láska; misionářství; Madeleine Delbrel; social work; communism; World War Two; love; missionary