Charakteristika přeměny larvální tukové tkáně v průběhu metamorfózy u Drosophila melanogaster - Danielová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem této magisterské práce je charakterizovat morfologické a fyziologické změny larvální tukové tkáně za použití histologických technik v průběhu metamorfózy u Drosophila melanogaster. Vedle strukturální charakterizaci jsem se v této práci věnovala analýze exprese genů zapojených v lipolýze, mobilizaci tuků a ceramidovém metabolismu. V teoretické části se práce soustředí na souhrn dosavadních poznatků o funkci larválního tukového tělesa, vzniku lipofuscinových granul a roli genů hrajících zásadní úlohu v lipidovém a ceramidovém metabolismu. V praktické části se v magisterské práci zaměřuji na změny velikosti larválních adipocytů, charakteristiku počtu a velikosti lipofuscinových granul a zmapování velikosti a počtu lipidových kapek ve třech stádiích pupy a třech stádiích post-metamorfického vývoje dospělce. Dále se v práci soustředím na posouzení změny exprese genů zapojených v metabolismu lipidů a mobilizaci tukových zásob.
Characterization of remodeling of larval adipose tissue during the metamorphosis of Drosophila melanogater
Keywords: larvální tukové tkáň; lipidový metabolismus; ceramidový metabolismus; transport lipidů; lipofuscinové granule; larval adipose tissue; lipid metabolism; ceramide metabolism; transport of lipids; lipofuscin granules