Buněčné elementy zúčastňující se zánětových reakcí - Chmelová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2015)
Problematika zánětu je velice složité a rozsáhlé téma, které zdaleka nezahrnuje jen buňky, které jsou úkolem této bakalářské práce. Je to proces, napomáhající k udržení vnitřního prostředí organismu a jeho úkolem je především vyrovnávat se s vnějšími vlivy okolí, které se mohou pro organismus znamenat nebezpečí. Zánětlivá buněčná odpověď je mechanismem, kterým se organismus brání proti infekcím a napravuje poškozenou tkáň. Ale tento proces nelze chápat jen jako reakci obrannou. Zvláště u přetrvávajícího zánětu se může rozvinout chorobný stav, kdy dochází k nevratné destrukci tkáně. V tomto případě se jedná o reakci patologickou. V teoretické části popisuji průběh zánětlivé reakce a zaměřuji se na jednotlivé krevní elementy, které jsou její součástí. Popisuji jejich morfologickou strukturu, interakce a úlohu v tomto patofyziologickém procesu. Praktická část je věnována jednotlivým metodám, kterými lze buňky zánětu vyšetřovat. Zhodnocuji zde jejich výhody i nevýhody a popisuji principy a postupy těchto metod. Nejzákladnější metodou je zhotovení a nabarvení krevního nátěru a mikroskopické odečtení diferenciálního rozpočtu leukocytů. Za vyšší úroveň lze považovat hematologický analyzátor, který kromě bílé krevní řady poskytuje řadu informací i o červené řadě a trombocytech. Poslední metodou, kterou se v práci zabývám je průtoková cytometrie. Její obrovský rozvoj v posledních letech přináší možnost vyšetřovat velké množství parametrů. To ale klade vysoké nároky na správnou interpretaci získaných dat. Poslední část této práce se zabývá žírnou buňkou a problematikou jejího vyšetřování jak z hlediska hematologického, tak metodami histologickými.
The cellular elements participating in the inflammatory response
Keywords: zánět; buňky zánětu; leukocyty; průtoková cytometrie; hematologický analyzátor; diferenciální rozpočet leukocytů; žírná buňka; inflammation; inflammatory cells; leukocytes; flow cytometry; hematology analyzer; differential count of leukocytes; mast cell