Zaměstnanci, vyžadující zvláštní péči - Kantorová, Kamila (Jihočeská univerzita, 2016)
Zaměstnávání absolventů se v současné době jeví jako problematické. Tomuto tvrzení odpovídá zařazení absolventů do jedné z rizikových skupin lidí na trhu a v průběhu posledních let stoupající počet absolventů bez práce. Svou roli zde sehrává, jak narůstající množství studentů vysokých škol, tak měnící se požadavky trhu práce a schopnost společnosti na tyto transformace reagovat. Cílem této bakalářské práce bylo zkoumat absolventky škol, které se nachází v počáteční etapě svého profesionálního vývoje. Pro účely této práce jsem si zvolila firmu ALFUN a.s., ve kterém jsem prováděla výzkum. Soustředila jsem se na absolventky, které jsou zaměstnané v této organizaci a nachází se v počáteční etapě své kariéry. Práce je rozdělena na dvě části a to teoretickou a praktickou. V teoretické části je zpracován literární přehled, který slouží k pochopení dané problematiky. V této části jsou vysvětleny základní pojmy. Hlavními kapitolami jsou absolventi škol, kariéra, diskriminace, a jelikož je tato bakalářská práce zaměřena na absolventky, tak i kapitola, která se zabývá rovnými příležitostmi mužů a žen na trhu práce. Z hlediska praktické využitelnosti by šetření mohlo posloužit dvěma subjektům. Jedním z nich jsou samotní absolventi podílející se na výzkumu, u nichž se dotazníkové šetření mohlo stát podnětem k sebereflexi a zamyšlením nad dostatečností vlastní dosavadní přípravy na povolání, v němž se chtějí realizovat. Druhým subjektem je vybraná organizace, pro kterou by výsledky výzkumu měly představovat určitý přehled zhodnocení stavu v organizaci ze strany jejich zaměstnanců. Dále by společnost měla zhodnotit možnost zavedení autorkou navrhnutých změn ke zlepšení situace.
Employees requiring special needs
Keywords: absolventi; zaměstnanci; první práce; pohlaví; diskriminace; graduates; employees; first job; gender; discrimination