HISTORICKÉ HRY VÍTĚZSLAVA HÁLKA A SHAKESPEARE - Hofmannová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce "Historické hry Vítězslava Hálka a Shakespeare" se zabývá dramaty Vítězslava Hálka a jejich vztahu k dílům Williama Shakespeara. Úvodní heuristická část se zaměřuje na primární a sekundární recepci Hálkovy divadelní tvorby. Následuje část mapující dosavadní literárněvědné poznatky o daném tématu a básníkův vztah k anglickému dramatikovi. Práce je zakončena analýzou vybraných děl, jejímž cílem je poukázat na analogické prvky v dílech obou autorů.
Vítězslav Hálek's Historical Plays and Shakespeare
Keywords: Vítězslav Hálek; William Shakespeare; historické hry; české divadlo; textové analogie; Vítězslav Hálek; William Shakespeare; historical plays; Czech theatre; textual analogies