Porovnání kvality pšenice v podmínkách zvoleného zemědělského podniku - Dupalová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této práce bylo porovnání kvalitativních kritérií potravinářské pšenice ve zvoleném zemědělském podniku Kooprodukt, a.s. za období 2010-2014. Laboratorními zkouškami bylo testováno u pěti odrůd pšenice obsah objemové hmotnosti, Zelenyho testu, čísla poklesu, N-látek, mokrého lepku a výnos zrna. Odrůdy s jakostí A dosahovaly vyšších hodnot téměř u všech sledovaných parametrů, především obsahem N-látek, číslem poklesu a i ve výnosech zrna. Na druhé straně byly více ovlivněny počasím. Odrůdy jakosti B dosahovaly nižších hodnot Zelenyho testu, mokrého lepku a čísla poklesu. V obsahu N-látek a objemové hmotnosti nebyly rozdíly tak výrazné. Chlebové odrůdy Simila a Meritto nevykazovaly velké rozdíly v jednotlivých ročnících a odrůda Beduin vykázala největší variabilitu hodnot. Všechny hodnocené parametry včetně výnosů nejvíce ovlivňoval průběh počasí, u Zelenyho testu byl větší vliv genotypu.
The wheat quality comparison in terms of selected agricultural company
Keywords: potravinářská pšenice; laboratorní výsledky; počasí; odrůdy; food wheat; laboratory tests; weather; varieties