Leasingový trh a bankovní úvěr - Dvořáková, Petra (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato diplomová práce je zaměřena na zhodnocení a doporučení nejvýhodnější formy financování při pořízení dlouhodobého hmotného majetku, pokud podnik nemá dostatek vlastních finančních prostředků a na zjištění trendů na českém leasingovém trhu, popsání vývoje za období 2003 až 2007 a navrhnutí predikce budoucího vývoje. Práce nejprve pojednává o podstatě a významu leasingu, jeho rozdělení a průběhu od výběru leasingové společnosti až po uzavření smlouvy. Prostor je dále věnován úpravě v českém právu, pojištění leasingu, bankovnímu úvěru, jeho dělení a průběhu. V praktické části je na konkrétním příkladu srovnání pořízení dlouhodobého hmotného majetku leasingem a bankovním úvěrem, rozbor je proveden pomocí současné hodnoty peněz. Práce obsahuje podrobnější informace o dění na českém leasingovém trhu, jeho koncentraci, vývoji leasingu operativního, finančního, movitých a nemovitých věcí a jejich trendech.
Leasing Market and Bank Loan
Keywords: leasing; bankovní úvěr; leasingový trh; vývoj leasingu; leasing; bank loan; leasing trade; leasing development