Cestovní ruch a rekreace ve vybrané oblasti Šumavského podhůří - Přibyl, Martin (Jihočeská univerzita, 2011)
Zaprvé tato bakalářská práce hodnotí předpoklady cestovního ruchu v oblasti ?Šumavského podhůří?. Obsahuje prostorově lokalizovanou databázi ubytovacích zařízení, historických památek, přírodních a rekreačních atraktivit, z níž vyplývá, že oblast disponuje jak přírodními, tak kulturními ? především architektonickými předpoklady pro rozvoj cestovního ruchu. Avšak kromě Českého Krumlova je úroveň superstruktury nezbytné pro větší rozvoj cestovního ruchu velmi nízká a v důsledku toho je cestovní ruch v oblasti nerovnoměrný. Zadruhé práce obsahuje vyhodnocení dotazníkového šetření provedeného na třech lokalitách: zřícenina Pořešín, zřícenina hradu Dívčí Kámen a Římovská přehrada. Celkem bylo vyplněno 192 dotazníků, na každé lokalitě 64. Nashromážděná data byla analyzována z různých hledisek za použití různých statistických metod a ze získaných údajů byly vyvozeny závěry ohledně možností zvýšení atraktivity těchto míst, a tím i počtu jejich návštěvníků.
Tourism and recreation in selected area of Šumava foothills
Keywords: cestovní ruch; rekreace; Šumava; předpoklady cestovního ruchu; turism; recreation; holiday; conditions of tourism