Metody pro hodnocení životaschopnosti Xanthomonas euvesicatoria po ošetření nízkoteplotním plazmatem - Zemanová, Marta (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se zabývá metodami pro hodnocení životaschopnosti fytopatogenní bakterie Xanthomonas euvesicatoria po ošetření nízkoteplotním plazmatem. Ke generování plazmatu byl použit experimentální přístroj gliding arc. Viabilita bakteriálních buněk byla sledována pomocí skenovacího elektronového mikroskopu (SEM) a měřením fluorescence prostřednictvím chemické reagencie PrestoBlue v zařízení Smart-DART. Byla optimalizována metodika pro přípravu vzorků k ošetření nízkoteplotním plazmatem a následné vyhodnocení použitými metodami. Prostřednictvím SEM byly prokázány letální účinky gliding arc plazmatu na tuto gramnegativní bakterii. Na povrchu buňky dochází k výrazným strukturálním změnám. Hodnocení životaschopnosti X. euvesicatoria pomocí přístroje Smart-DART představuje rychlé, časově nenáročné a levné zhodnocení viability buněk. Velkou výhodou tohoto zařízení je měření fluorescence v reálném čase. Nevýhodou této metody je prozatím její nižší spolehlivost.
Methods for viability evaluation of Xanthomonas vesicatoria after low temperature plasma treatment
Keywords: Xanthomonas euvesicatoria; nízkoteplotní plazma; gliding arc; PrestoBlue; resazurin; SEM; Smart-DART; Xanthomonas euvesicatoria; low-temperature plasma; Gliding Arc; PrestoBlue; resazurin; SEM; Smart-DART