Posouzení vlivu tvorby organizační architektury na konkurenceschopnost podniku - Roubíčková, Petra (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem diplomové práce na téma ''Posouzení vlivu tvorby organizační architektury na konkurenceschopnost podniku'' bylo navrhnout optimální organizační architekturu pro vybraný podnikatelský subjekt. Organizační architektura je základem pro každou firmu, která chce být úspěšná na českém i světovém trhu. Úvodní část diplomové práce obsahuje souhrn teoretických poznatků z oblasti organizační architektury. Základním pramenem byly knihy a časopisy, zabývající se moderními trendy v oblasti organizační architektury a jejího řízení. V literární rešerši jsou uvedeny klíčové poznatky a tvrzení známých odborníků z oblasti organizační architektury. Druhá část je věnována podrobnému popisu a analýze společnosti ALPLA spol. s r.o. Petrovice a její stávající organizační architektuře. Při tvorbě analytické části hlavním zdrojem informací byly řízené rozhovory se zaměstnanci firmy. Dále byly informace čerpány z poskytnutých interních materiálů a ostatních vnitropodnikových dokumentů, směrnic, statistických údajů, výročních zpráv apod. V závěrečné části jsou navrženy určité kroky, vedoucí k optimální organizační architektuře vybraného podnikatelského subjektu a jejich pozitivní ekonomický dopad na analyzovanou společnost.
Effect estimation of organizational architecture production to enterprise competitiveness
Keywords: organizace; organizovat; organizační struktura; organizační architektura; konkurenceschopnost; organization; organize; organizational structure; organizational architecture; competitiveness